Smålänningen/ Gödselbrunn hotar Vissjöns vatten och våra näsor

Gödselbrunn hotar Vissjöns vatten och våra näsor

(relaterad artikel: Kritik mot fabrik: “Vi är oroliga för lukten”

Hjälp! Vår granne ska bygga ett jättelikt utedass!

Grannen är Biototal AB och platsen är Änganäs utmed väg 124.

För cirka 14 dagar sen fanns en annons i Smålänningen och Veckobladet som min nya granne satt in. Jag citerar:

De började med det viktigaste, att man skulle städa upp. Äntligen! Bra! Men ändå tycks de inte haft så bråttom att städa den förfallna fastigheten, då de haft den i tre år, sedan 2016.

Det finns ju inga djur i stallet längre, så vadå anlägga en gödselbrunn och hårdbelagd yta. Nu var min nyfikenhet väckt och jag beställde underlaget på den blivande verksamheten.

Hoppsan, Hoppsan…

Grannen tänker slå på stort. Ingen fjuttig gödselbrunn precis. Den ska rymma tre miljoner liter och den hårdgjorda plattan ska vara på 8 000 kvadratmeter. Vad ska de då hantera? Jo bland annat avloppsslam från reningsverk samt avvattnad biogödsel.

Men vad är egentligen slam från reningsverken?

Enklast är att se på en fastighet med eget avlopp. Där har man en trekammarbrunn för att lagra det som kommer från toaletter, vaskar, duschar och tvättmaskin. Med andra ord vatten och avföring.

En gång om året töms 3-kammarbrunnarna och innehållet fraktas till kommunens reningsverk.

Det är här en stor förvandling sker. Man kan ju inte kalla lastbilen för bajs-sugare eller avföringssugare. Det låter ju äckligt!

När innehållet i brunnen ändrat konsistens från bajskorvar till en chokladmousseliknande massa heter innehållet nu slam. Simsalabim!

Vår granne skall alltså behandla 18 750 ton bajs per år. Varje dag kommer det att lossas 50 000 kilo avföring! Som detta inte är nog, skall man ha en förädlingsyta med tonvis med slam (bajs) som ska förädlas till jord. Det ska läggas direkt på marken på betesmarken. Materialet är urvattnat så risken för läckage är liten, säger grannen. Lite salmonellabakterier, sen har alla vi som bor i närheten det skitkul.

För oss som bor här är Vissjöns vatten lika viktigt som Bolmen vatten är för de som bor i Ljungbys västra delar. Ljungby kommun ska bygga en överföringsledning för ett par hundra miljoner, sen lägger man skiten 1 000 meter från Vissjön!

Till sist. Tror ni att det kommer att lukta? Grannens målsättning är att det inte ska lukta. OBS! Bara en målsättning! Det blir väl som i Alvesta.

PS. Grannen, det vill säga Biototal AB, är från Vreta Kloster utanför Linköping. Varför lägga anläggningen så långt från huvudkontoret? Måste bli dyrt med tillsynen. 50 mil tur och retur, men skit luktar kanske mindre i Småland än i Östergötland?

A B Borg 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *