Höör/Förslag till VA motion

Förslag till Motion till kommunfullmäktige i Höör.

Återtagande av beslut om Verksamhetsområde/ VAutbyggnad med hänvisning till ny kommande lag efter massiva protester i Höör och Sverige och därmed framkommande fakta kring verkligheten.

Motivation

Det fattades beslut i kommunfullmäktige och skickades ut en reklambroschyr för grävbranschen som kommunal information 2013/2014 om hur miljövänligt ett reningsverk är och hur man skulle skydda våra barns vatten/Ringsjön för framtiden. Kommunen medgav fel vid informationen som skulle gjorts bättre men valde trots detta att bara gå vidare. Texten ”skydda miljö och hälsa användes”. Det har inte visats upp några fackmannamässiga undersökningar på plats  kring detta trots fyra års efterfrågan av de berörda. Enbart kartritande från MSV och förvaltningen har använts. När vi sedan fått fram siffror kring miljö visar det sig att Anders Grönvalls utredning gått på remiss och instanser har skrivit följande kommentar; Hav och Vattenmyndigheten bör ge kommuner en tydlig rekommendation att sätta stopp för verksamhetsområden tills en ny lag är på plats. Varför? De kommunala reningsverken släpper ut mångdubbelt mer föroreningar; slam till deponi eller att förbrännas som betraktas som giftigt fullt med tungmetaller och metalloxider som tillika binder näringen mycket hårt Sverige hotas av böter i EU för misskötsel av kommunala reningsverk. Resten, ca 95% skickas ut i vattendrag och sjöar som inte kan ta hand om läkemedelsrester utan lagrar dessa till våra barn. Vid kraftigt regn och snösmältning rinner dammarna över sina bräddar och skickar ut orenat vatten. ( ca 10 % av avloppsvattnet) För att ledningar skall fungera  spolas dessa med stora mängder dricksvatten för att undvika gas och proppar. Så mängderna med föroreningar från enskilda avlopp är försumbara, 2-3% av helheten som skall åtgärdas med hundratals miljoner kr av privata medel. Någon bättre miljö blir det inte, då fungerande trekammarbrunnar och ekologiskt hållbara minireningsverk med infiltration låter regeneration av jordens bakterier sköta reningsprocessen jämfört med avlopp i vatten inkluderande läkemedelsrester. Inspektionerna av infiltration får inte bara bygga på ålder för att döma ut dem. Det är inte förenligt med vetenskap utan enbart en fråga om tro. Likt man gjorde med häxor en gång i tiden.

Allt skall kretsloppsanpassas idag men just för näring till jorden struntar man blankt i detta. Likaså står Sverige inför hotbilder där centrala anläggningar riskerar att slås ut. Då klarar sig  varken stad eller landsbygd. Landsbygden klarar sig bättre utan alla centrala utbyggnader av va system.

Svenskt vattens utlåtande att alla markbehandlingsanläggningar kan dömas ut bygger på en bedräglig undersökningsmetod. Stora reningsverk kontrolleras 100 meter från utsläppspunkten och små anläggningar kontrolleras vid utsläppspunkten, och då jämför man äpple med päron. Jorden får inte göra sitt som är bra för miljön.

Att inte stoppa omedelbart leder till ännu fler tragedier till ingen nytta för miljö eller hälsa.

Många har oroats av detta beslut i kommunen.

Det är såväl myndigheternas och politikernas heder och trovärdighet som står på spel.

Kostnad för verksamhetsområde per fastighet är 200 000 till 400 000  kronor och för en del ännu större belopp (inkluderar grävning på egen tomt).Tillkommer om markarbetena blir mer krävande ökar priset och effekten blir att vi markägare köper en gris i säcken utan att veta vad vi betalar för. Småskalig lösning som är miljöbättre kostar 80 000 till 100 000 kronor. Sedan har ingen hänsyn tagits till alla grävarbeten och skövling av naturvärde som undviks. Insatsen är för många mer än värdet av huset/fastigheten vid kommunal lösning.

Genomsnittsanslutningsavgift år 2012 i Sverige var 63 000 kronor. Vem skall finansiera denna timida höjning som saknar motstycke i dagens värld.

Den ekonomiska insatsen för medborgaren skall vara förståelig och rimlig i förhållande till utfallet av miljövinsten, i det här fallet miljöförlusten vilket gör projektet helt omöjligt.

Beslutet togs med underskott av demokrati för att uttrycka det milt.

Statens utredare Anders Grönwall har avgett ett yttrande som mer lutar åt kritikerna än för den kommunala maktutövningen.

Slutord; utbyggnad är sämre för miljön, våra barns framtida vattenreserv och invånarnas ekonomi.

Demokratiunderskottet inte att förglömma.

 

Vi yrkar på ett omedelbart upphörande av verksamhet som syftar till ett genomförande av VAutbyggnaden tills en ny lag är på plats. Detta för demokratins skull och kommunens ekonomi då arbete utförs av MSV utan hänsyn till att ledande politiker har sagt att vi skall avvakta.

Höör den som ovan

Anna Jung

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *