Mail till va-i-tiden-nätverket: Lite på VA fronten, så här efter valet. Hoppas att politiker ser till att inte driva människor från sina hem och stugor.

Hej

Mina tankar när jag skriver detta går till franska revolutionens slagord: Frihet, jämlikhet och solidaritet.

Som vanligt är jag upprörd över hur VA frågan löses i kommunerna och naturligtvis speciellt här i Köping. Var finns solidariteten?.

Läs och begrunda. Så här vill jag inte att mitt samhälle skall se ut.

Roland Karlsson, fiskaren på La: Sandviken utanför Köping och jag träffades och diskuterade två artiklar som kom ut förra veckan:

-En artikel om Roland på La: Sandviken av Land Lantbruk: Kommunens-va-planer-kostar-honom-en-miljon/.

Hur går detta ihop med satsningen på landsbygd och näringsliv? Avveckla Rolands näringsverksamhet för att utveckla området?

VA-frågan växer engagemang: Jag fick på morgonen den 14 sept två mail, det ena ifrån Åstorp/Magleby, utmed Söderråsens kant. “Tidig morgon, men redan läst dagens tidningen Land Lantbruk. Tack för exellent artikel, och gratisreklamen om oss på Söderåsens sluttning i Åstorps kommun. Bra jobbat. /Ulf.

Det andra mailet:  “Har du sett dagen artikel i Land Lantbruk?”
Ytterligare en skickade pdf filer på sidorna.

-En artikel, Avloppsbedömningen skall vara neutralRoland Ekstrand, tidigare kommunalråd i stockholmsområdet, jobbar med VA frågan och har skrivit många debattartiklar. Han som tidigare politiker tar ofta kontakt med politiker i andra kommuner och talar dem till rätta.

Som en rubrik på ett föredrag för ett fossilfritt Dalsland så tog Lars Hylander, tid. SLU, till denna feta text:Ska vi rena vårt enskilda avlopp från fosfor med svenskt biokol eller importerad Polonite? Följ länken och läs så förstår du.

Jag skrev om slamberget när Karoline Skoog i somras gick ut och sade att nu får det vara stopp på slambergen, nu måste vi börja återanvända näringen och fosforn. I askan som blir av att bränna slammet så förstörs mikroämnen som också behövs till jordbruket, vilket replikerna till Karolines artikel beskrev.

Jag fick två desperata mail via kontaktformuläret på va-i-tiden. Bägge handlar om människor på landet utanför Stockholm, Ekerö och Haninge, som nu fått räkning på en anslutningspunkt på ca 265 000 kr. De kan inte betala, och har inte heller råd att ansluta huset till anslutningspunkten.

I det ena fallet, en kvinna, har hon bott där sen 1958 då föräldrarna flyttade dit från holmarna utanför. Då var det sommarstugor på området och de var de enda som bodde permanent där.

Denna text fick jag till kontaktformuläret på va i tiden av en närstående som kan hantera dator och mail:

“xx är nu väldigt orolig för att hon måste flytta, då kommunen tvingar alla boende i området att betala för framtagning av VA till tomtgränsen. Hon har idag fullt fungerande egen brunn och godkänd septitank.  I veckan kom räkningen från kommunen på ca 265 000 sek. Finns det någon hjälp att få? Hur tycker ni hon ska agera?”

Idag finns många spekulanter på området och många har sålt sitt fritidshus, eller flyttat dit själva och är mycket nöjda med kommunalt vatten och avlopp. Många är jättenöjda eftersom tomtpriserna har gått upp rejält.

För hennes del är detta hennes hem och det kommer tas ifrån henne. Hon undrar hur hon kan påverka miljön i  Mälaren, och frågar om det nu inte blir tvärt om när någon blir ansluten till kommunalt va. Då kommer denne att göda Mälaren mer genom reningsverkens utsläpp än vad hon gör nu.

 

I det andra fallet är det en man på landsbygden utanför Ekerö som kontaktat mig. Kommunen har byggt en anslutningspunkt. Han har vägrat att betala först en gång, sedan efter en påminnelse, nu gick räkningen till inkasso, så han ringde Roslagsvatten och talade med en tjänsteman där, som drog tillbaka fakturan för anslutningspunkten men kommer dra den till rätten pga av att den bestrids. Han bestrider att beslutet om VO är inte taget i laga ordning. Men de kräver att han betalar den fasta avgiften per månad redan nu.

Bägge han har fungerande avloppsanläggning och bra vatten. Även han undrar hur miljön blir bättre av att han blir uppkopplad på ett centralt va nät.  

Ytterligare ett mail är från Mörbylånga kommun, där ett stort va projekt skall dras igång på landsbygden.

Så här skriver hon: Jag vill vara med här (anm: på va-i-tiden nätverket). Nu planerar man nämligen för tvångsanslutning här i MÖRBYLÅNGA kommun. Enorma summor på i runda tal 200 000 kommer vi att drabbas av. Kommunen lånar ut pengarna om inte banken gör det, annars inte, Vi bor under några månader sommartid i en arvestuga på mellersta Öland. Vi har en godkänd avloppsbrunn som ännu inte ens är 10 år gammal. Kommunen har dålig ekonomi men planerar nu för en höjning av politikerarvodena. Är det därför man behöver dra in dessa alltför stora belopp för VA? Vi har inte råd med detta. Vi har redan lån och vi har lite besparingar men det blir tomt i kassan om kommunen får som dom vill. Våra reserver kommer att ta slut och vi måste låna mera. Mörbylånga kommun vill pungslå oss som bor här och vi som är pensionärer får stora problem. Vi måste antagligen sälja ifall det blir allvar här och det verkar det bli nu. Finns det någon ljusning i detta elände?”

Jag var för ett år sedan i Orsa. När dalkarlarna där samlades för att protestera mot kommunens va projekt, så samlade de in material från tidningar. Där hade de ett tidningsurklipp om en kvinna som bott hela sitt liv vid Stenungsund, raffinaderiet var nu hennes granne, och stängslet mot industriområdet markerade tomtgränsen. Hon fick nu en räkning för en anslutningspunkt, på ett belopp hon aldrig kunde klara. Ett företag tyckte synd om henne och betalade räkningen. Utsläppen från raffinaderiet hade ingen betydelse, det var hon som ansågs vara risk för miljön. Industriverksamhet har tillstånd för en viss mängd, och underskrider de detta så är allt ok.

Jag fick höra talas om att Kungen gjort en liknande betalning åt en kvinna i Stockholms skärgård.

Jag har skrivit om Gerd här på våra områden utanför Köping, där banken tyckte synd om henne och förbättrade lånevillkoren på det lilla lånet som hon har. Däremot kunde de inte lova att ge henne lån för Köpings kommande va-anslutningspunkt. Hon tvingas, om va planerna blir verklighet, från sitt hem som hon haft i mer än 30 år. Va chefen i Köping tycker det är beklagligt att Gerd behöver flytta, men projektet måste genomföras enl P4 Västmanland-programmet.

Är åtgärderna för kommunalt VA rimliga?

Leder det till bättre miljö?

Blir det bättre hälsa?

Är åtgärderna proportionerliga mellan miljö och ekonomi?

Eller är det som ett av riksdagspartierna svarar, att man håller miljöfrågorna högt, men att VA-frågorna inte får hindra bostadsbyggandet?

Är det flyttkarusellerna man skall åstadkomma genom att tvinga folk från deras hem. Avveckla de som bor där, för att utveckla områdena?

Är det vad omvandlingsområden betyder i klartext?

Fundera på villaägarnas förslag, om hur va-projekten kan lösas.

Men det brådskar. Människor far mycket illa.

När TV4 kalla fakta sände programmet Stugupproret, har jag hört att de efter programmet blev mer kontaktade än någonsin tidigare. Det vittnar verkligen om att människor känner sig hotade.

Det är ni politiker som kan ändra spelreglerna, både ni riksdagsmän och ni i kommunerna. Det är ni som ger tjänstemännen kraven och riktlinjerna.

/Anders

webredaktör för va-i-tiden.se

PS: Kontakta mig ifall du just nu sitter där med en räkning för kommunalt va som inte går att betala så kontaktar jag dig. Vill du så publicerar jag vad du skriver ihop åt mig på va i tidens hemsidan under fliken stugupproret. DS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *