Mail till va-i-tiden nätverket, Årets val, vårt va-val: Kommer du ha kvar ditt hem eller din stuga efter valet, det är frågan.

Hej
Då var det dags igen för ett brev ifrån nätverket va-i-tiden.se och strategigruppen på Köpings norra Mälarstrand.
Nu om valet.
Jag kommer snart med fler mail om läget runt om i Sverige, om slamdeponistopp, om bräddningar och badförbud efter åskvädren, om gasfyllda ledningar som sliter sig från sjöbottnar mm.
Valet- vad händer i landet

VA-valet finns på  http://www.va-i-tiden.se/valet/

Där har jag en hel del länkar dels till riksdagsvalet, dels till det kommunala valet.  

För Köping har jag skrivit en del, bl a efter diskussioner i valstugorna.

Gå till valstugorna och ställ frågor till politikerna. kanske lyssnar de, de vill i  alla fall ha din röst.

Fråga t ex hur stort va- underhållsbehovet i din kommun har. Totalt i Sverige är behovet 800 miljarder. Vad betyder det för va taxorna i  framtiden. Va chefererna spår höjningar på 2-3 gånger inom en snar framtid. 

(Exempel från Köping: Avstängd gata och missfärgat vatten efter läcka på Nibblesbackevägen.
Förra vintern brast en stor vattenledning från vattentornet och vattnet forsade ut. Källarna i villorna blev översvämmade. Kostnaden för det egna husets förstörelse får egna pengar och egna försäkringar täcka.

Men va chefen i Köping sade vid ett besök i somras till oss att underhållet är under kontroll och ej eftersatt och att bedömningar av ledningars status måste göras på plats, det kan man inte göra efter schabloner och ålder. Däremot så utdömde man all vårt avlopp på Norr Mälarstrand utgående från en enkät 2009 som frågade om vilken typ av avlopp vi hade. Svaren var allt ifrån slutna spetiktankar, markbäddar, minireningsverk, toatunnor, komposter, mulltoor. Någon platsbesiktning ansågs då inte nödvändig för att starta ett va projekt som kommer kosta oss 235 fastighetsägare över 100 miljoner kronor, att betala till kommun och grävare, rörmokare och elektriker.)

Vill du att det skall stå något från din ort om valet?  Skicka i så fall material till mig.

Gå och rösta. Tänk på Astrid Lindgrens ord: När människor med makt slutar lyssna på folk. Då är det dags att byta ut dem.
Brevet skickas som vanligt till de 330 mailadresserna på Norra Mälarstranden, samt till va-i-tiden nätverket från Åstorp i söder till Piteå i norr. Ifall representatnterna i nätverket skickar brevet vidare till sina grupper så når det 4-5000 fastighetsägare.
Därutöver till en del riksdagsmän som yttrat sig om va frågan, till LRF, Villaägarna, TV4, SVT, SR ekot, Bärgslagsbladet, Magazin 24 och ytterligare en del tidningar, samt en del sakkunniga kring va frågor.
Några Köpingspolitiker får nu också brevet, men det är svårt att nå dem, alla mail går till Köpings kommunordförande, resp till varje partiledare, inga mailadresser finns för övriga fullmäktigeledamöter.
För Strategigruppen på Köpings norra Mälarstrand och nätverket va-i-tiden.se
/Anders Segerberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *