Torrbo:VA Bulletin den 4 maj 2018

Hej igen!

Hoppas allt är bra och att vårkänslan kan infinna sig  på djupet!

En del av er var ju närvarande vid vårt möte med inbjudna politiker, men tyvärr så saknades många från byarna. Fanns i alla fall representant från Lernbo, Sörbo, Gubbo, Stimmerbo, Torrbo, Lillänget och Fanrö. Skralt med politiker, vårt kommunalråd Fredrik Rönning var i alla fall närvarande och ett par ledamöter från miljö och bygg, Georg Schuisky (M), Jan Gustavsson (C), Frank Norgren (S). Även en ledamot från kommunstyrelsen Jan Tholerus (C) och från fullmäktige Johan Persson och Tobias Johansson (SD). Det kunde ha varit många fler politiker, varför kommer inte de som tagit sig an ett politiskt uppdrag, de är ju ändå våra valda politiker……….?? 

Citat från Lars-Göran Carlssons brev till riksdagsledamöter och partiledare:

”All makt i Sverige utgår från folket enligt regeringsformen, innebärande att folket i allmänna val väljer folkvalda att företräda dem.”

  • Undertecknad tillsammans med Anders Moen hälsar vi välkomna och där inledningen betonar att vi stävar efter att uppnå en dialog i mötet, mellan Vi och Dom ?
  • Klargör att syftet med mötet är att Överlämna protestlistor och att en seminariedag upprättas för kommunens politiker, dvs. en utbildningsdag i VA frågan med Peter Ridderstolpe och Jonas Christensen.
  • Via en PowerPoint berör vi väsentliga delar i vårt problem bl.a. kommunens bristande VA Plan och missbruk av §6 LAV.
  • Belyser exemplet Lillänget och påvisar kommunens felaktiga beslut om verksamhetsområdet.
  • Även vilka konsekvenser som kan uppstå för fastighetsägare genom en tvångsanslutning till kommunalt VA
  • Kunde även presentera miljöpartiets inställning i frågan då ingen representant från partiet kunde komma. Se nedan, mail från Thor Draiby.
    ”Hej Kent och övriga boende i Torrbo.
    Vi i Mp i Smedjebacken ställer oss öppna i frågan hur man ska lösa VA-situationen i Torrbo.
    Vi anser att man kan uppfylla de miljömässiga kraven som ställs på avloppssystem med såväl som utan kommunalt VA när det gäller områden med så pass gles bebyggelse som i Torrbo.
    Vill en majoritet av de boende i Torrbo ha kommunalt VA så tycker vi det är prioriterad att från kommunalt håll erbjuda en VA-utbyggnad.
    Vill däremot en majoritet av de boende inte ha kommunalt VA så tycker vi att det är rimligare att låta fastighetsägarna i Torrbo själva ansvara för att deras enskilda avlopp klarar de miljökrav som ställs på moderna avloppsrening.Hälsningar/
    Thor Draiby
    Mp de gröna i Smedjebacken”
  • Vi avslutar mötet med frågan:
    • KOMMER VI ATT KUNNA BEHÅLLA VÅR FASTIGHET MED OPÅVERKAD EKONOMI EFTER VALET HÖSTEN 2018?

Hur går vi vidare? Som ovan nämnts är strävan att få en seminariedag till stånd, detta för att skapa en bättre grund för ledamöter som skall ta beslut i en förändring av kommunens VA strategi. Jag kommer att kontakta Fredrik Rönning på nytt för att initiera en seminariedag som jag erbjudit mig att arrangera. Sist men inte minst inväntar vi nu presentationen av Anders Grönvalls utredning som kommer att presenteras den 31 maj.

Kom ihåg att du kan ta del av mycket av vad som händer i VA Sverige via vår hemsida, www.va-i-tiden.se

För Torrbo med omnejd för en Hållbar utveckling.
// Kent Leonardsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *