Plastpartiklar från tvätt och kosmetika stor miljöbov. Plasten går rakt igenom reningsverken

Plastpartiklar från tvättar går rakt igenom reningsverken och ut i vattendrag, sjöar och hav.

Där infiltrationsanläggningar för enskilda hushåll används, så fångas plastpartiklarna upp av marken.

Ministern: Kläder större bov bakom mikroplaster än smink

“Men mycket tyder på att det finns en betydligt större bov bakom mikroplasten i våra hav. Forskningen pekar snarare mot våra kläder, vilket SVT:s Friktion tidigare rapporterat om. Varje gång vi tvättar syntetiska kläder av till exempel akryl och polyester så släpper de ifrån sig hundratusentals plastpartiklar – och reningsverken klarar inte att fånga upp alla utan spolar ut dem i sjöar och hav.”

Mikroplaster i kräm och schampo förbjuds

Ett förbud mot mikroplaster i vissa kosmetiska produkter som duschkräm, tandkräm och schampo är på gång. Från den 1 juli i år förbjuds de små plastbitarna – som tillsätts för att ge en kosmetisk slipande effekt – skriver Dagens Nyheter.

Kornen ställer nämligen till det i vår havsmiljö. Upp till 40 ton mikroplaster hamnar årligen i Östersjön, då mikroplasten slinker igenom våra reningsverk.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *