Brev om avlopp och miljöpåverkan

Om avlopp
Det finns ett stort antal enskilda avlopp som består av 3-kammarbrunnar av betong. Infiltrationen är antingen stenkista eller makadammbädd. Avloppsvatten rinner med självfall(ingen energiförbrukning). De påverkar inte miljön negativt. Omgivande vegetation tar hand om näringsämnena.
Dessa dömer kommunerna ut och ska ersättas med konstgjord bädd vilken innehåller mängder av plast. Betongbrunnen ersätts med plasttank eldriven pump= energiförbrukning.
Den gamla stenkistan eller  makadammbädden kan ligga kvar i marken  om den mot förmodan skulle sluta att fungera. Består bara av naturligt material. Plastmatrial som finns i  de nya avloppssystemen beräknas hålla i 25 år och MÅSTE plockas upp och återvinnas.(Kostnad o miljöpåverkan). Med tanke på att avloppsvatten kan  vara surt- negativt kan man tänka sig att mikroplaster löses upp, det kan ta sig ner till grundvattnet. Tillverkning av plast påverkar miljön negativt. Vid byggandet av ett nytt avlopp förbrukas mycket diesel och generera  i vägtranssporter.
Ofta är avloppen belägna på landsbygden med 1-2 pers som ofta är pensionärer.De har påtvingats kontrollavgift och nytt avlopp för flera hundratusen kronor.Pengar som kanske inte finns utan måste låna.Pengar man kanske har sparat för att ha lite guldkant på äldre dar.Det känns som att de som lobbat fram denna regeltolkning antingen säljer dessa avloppstillbehör eller vill de avfolka landsbygden från året runt boende.
Man kan jämföra  avlopp för 1-4 pers med2 hästar som går i en hage o gör sina behov på marken. Regn  gör att det sprids ut. Jag tror inte att hästskiten heller gör någon skada på naturen. Det säger en hel del om vansinnigheter kommunerna håller på med. Föreningen borde skriva ett brev med detta innehåll förstärkt med mera fakta och skicka det till alla riksdagspartier. Begära svar och gå ut med det i pressen och få till en debatt.
Bo Lindman ( blivande medlem).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *