Dagens Arena/ Svikna välfärdslöften släcker Sverige

»Jag vet inte vad jag ska göra nu. Det blir väl bolaget i stället.« Patrik Janssons blick säger allt om känslorna som nedläggningen av dagverksamheten Träffen i Bengtsfors väcker. Aktuellts reportage i SVT (25 november) klargör vad denna gemenskap och sysselsättning betyder för en grupp med psykiska funktionshinder….

….Sverige styrs fortfarande huvudsakligen av en modell där du betalar när du har resurser och får tillbaka när du behöver dem. Men nu är vi väg på att byta system, utan att befolkningen informerats, där bara de som betalar extra får garantier.

Funkar inte den livsomfördelningsprincip som välfärden bygger på så släcks inte bara ljusen i kommunerna utan även medborgarnas tilltro till ett system med välfärd för alla.

Regeringen, om någon, borde veta att avtal ska hållas. Även de som gäller medborgarna. Annars lämnas fältet fritt för den högerpopulism som i brist på bättre redan växer sig starkare. Varför betala mer i skatt än i USA om man inte kan vara säker på att få något för pengarna?

En kommentar

  1. Hej Anders!

    Dina kommentarer och iakttagelser i Avloppsbedrägeriet är mycket intressanta! Den diskussion som nu handlar om vad kommunerna och statliga myndigheter håller på med – och hur saker och ting fungerar, inte minst biologiskt och kemiskt – börjar vi nu nå kritiska nivåer. Bifogar en artikel om kommunerna, ekonomin och VA. Nu finns chansen att både lösa va-frågorna på ett mer ekonomiskt och miljömässigt riktigt sätt. Kanske kan denna kris utlösa en positiva sida – att kommunerna inte har råd med va-investeringarna?, men egentligen är det förfärligt, vanliga löntagare och pensionärer lider i dag.

    Bästa hälsning
    Ulf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *