DN kultur/ Ulf Danielsson: Vad gör vi när ingen längre kan någonting?

Ulf Danielsson: Vad gör vi när ingen längre kan någonting?

Vi lever i ett högteknologiskt samhälle där vår överlevnad är beroende av andras kunskap. Men vad händer när ingen längre besitter kunskapen eller har kontroll över hur systemen fungerar? Det är en kollaps som kan bli verklighet – och det har hänt förut, skriver Ulf Danielsson……..

2 kommentarer

 1. Samma sak som artikeln beskriver verkar hända på HaV med deras regelverk.

  De har inga säkra siffror på markretentionen o därflr räknar man inte med marken runt anläggningen.

  Då får man det absurda resultatet att en stenkista enbarr är stenarna som diskvattnet går ner i. Därefter hoppar avloppet ner i närmaste vattendrag. Likadant med en infiltration. Omgivande mark ongår inte i anläggningen o skallej medräknas.

  Motsatsen gäller då kommunala utsläpp sker. Ett ledningssystem som är 100 år läcker naturligtvis, men trots avsaknaden av anläggning runt röret förstör det inte vattendragen, inte ens om rören i gamla stadskärnan går genom övertäckta o urdikada våtområden. Likaså vid haverier som t ex i Storvreta utanför uppsala där en 100 m lång o 150 m bred avloppssjö skapats. Där säger kommunen att det tar marken hand om o att grundvattnet inte förstörs pga tjocka lerlager ovanför.

  Artikeln syftar till att se att de ursprungsdata som hav använder råkat tappa bort markretentionen för den var svårmätbar. Enbart vattens nedbrytning är beräknad.

  Som jag har nu lärt mig så är 1m3 jord lika effektiv som 1 km3 vatten. Dvs Mälarens del Galten har volymen 20km3, dvs lika mycket som 20m3 jord som med lätthet finns direkt utanför infiltrationer.

  Varför tittar HaV bara på anläggningen o struntar i alla andra parametrar?

  /Anders Segerberg

 2. En riktigt tänkvärd artikel! Tur att vi har personer som Ulf Danielsson, har läst några av hans böcker bla den om ”jorden- vår lilla ömkliga planet” . Den kan rekommenderas!

  Och visst finns klara paralleller mellan UD tes, om att de som bestämmer inte vet något och HaV,s hantering av små avlopp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *