SVT, Uppsala/ 1500 ton avloppsslam orsakar bajsstanken i Uppsala

1500 ton avloppsslam orsakar bajsstanken i Uppsala

Publicerad 

Det luktar bajs i hela Uppsala och många undrar vad det beror på. Svaret är 1570 ton avloppsslam som nu har spridits på åkrar runt staden. ”Luften blåser åt fel håll”, säger Lisa Wigh, avloppsspecialist på Ragn-Sells.

(Kommentar: Artikeln ger inte svar på om det är reningsverksslam eller om det kommer från enskilda avlopp. Ifall slammet kommer från enskilda avlopp är det bra med kretsloppet. Ifall det kommer från reningsverket, är det giftigt slam som borde ha hamnat på deponi och inte ut på åkrarna. )

2 kommentarer

 1. Hej Anders!

  Fick idag kontakt med Lisa Wigh 0709 27 48 05 på Ragnsells i Uppsala angående slammet de spred förra veckan. Det rör sig om reningsverksslam från Uppsala reningsverk. Det har hygieniserats enligt REVACs regler för att döda salmonella, dvs långtidslagring minst 6 mån.

  Jag håller helt med Dig att små avlopp jagas på felaktiga grunder. Smitta sprids inte från dem om de är kopplade till en stenkista lokaliserad 1 m ovan grundvattenytan.

  Slammet i Uppsala sprids med lantbrukarens godkännande, dvs med ekonomiska incitament.

  Beträffande reningsverkets avloppsläckag i Smögen på 240 000 L för ett par veckor sedan så informerade Miljökontoret ju inte allmänheten eftersom man enligt Bohuslänningen inte ville oroa dem! Det rörde sig om ”relativt små” mängder. En person producerar enligt HaV 170 L avloppsvatten per dygn. Detta utsläpp motsvarar alltså 3.9 års avloppsproduktion från en person. I Smögen ansåg miljökontoret att man inte behövde provta det, trots att det rann rakt ut i havet under kort tid. En enskild fastighetsägare som släpper ut sitt avlopp i marken beläggs med vite, ofta på 50 000 kr. Som Du säger, det saknas rim o reson.

  Mvh!
  Lars HYlander

 2. Tack Anders!
  Vi i Ren Åker Ren Mat har nu observerat att den statliga utredningen om ett slamstopp och i stället skilja ut växtnäring utan miljögifter etc för spridning i livsmedelsproduktionen och håller inom kort ett möte om en mer kraftfull kamp mot all slamspridning. Återkommer om detta.

  Man har idag hittar nya svåra miljögifter i barn och vuxna. Gifterna finns i både slam och mjölk.

  Hälsar Gunnar Lindgren
  för Ren Åker Ren Mat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *