Ny Teknik/ Ingen fosforbrist längre. Motivet från Svenskt Vatten att sprida avloppsslam på åkrarna är därmed borta.

Ny Teknik, Process Nordic: 2018-09-24.
Ny teknik producerar strategiska mineraler från gruvavfall.

Nu går LKAB officiellt ut om att återvinna fosfor ur Apatit tillsammans med Ragn-Sells och dotterbolaget EasyMining. Man säger sig producera 5 gånger Sveriges behov.

LKAB investerar i pilotanläggningar för att tillsammans med miljöföretaget Ragn-Sells industrialisera en ny innovativ teknik som förädlar avfall från järnmalmsproduktionen. Producerar fosfor och sällsynta jordartsmetaller, klassade av EU som strategiska mineraler med särskild vikt för industrin.

En kommentar

  1. 2018-09-28:
    Detta betyder att allt tal om Peak Fosfor för Sveriges del saknar grund och därmed motivet för att sprida slam på åkrarna är därmed borta. Elda slammet och utvinn fosforn ur askan så får vi ut ännu mera ren och växttillgänglig fosfor. Då har vi täckt vårt fosforbehov flerfaldigt och dessutom fått energitillskott,  och en miljövänlig avloppshantering.

    Gunnar Lindgren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *